tirsdag 3. april 2012

Terte med toffee, peanøtter og sjokolade

Terteskall:
90 gram romtemperert smør
50 gram sukker
bittelitt salt
1 egg
20 gram mandelmel
150 gram hvetemel
frøene fra en vaniljestang

Rør sammen sukker og smør. Tilsett deretter salt og frøene fra vaniljestangen. Tilsett deretter et egg og bland dette godt. Tilsett til slutt hvetemel og mandelmel. Bland sammen og pakk det inn i plasfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 2 timer.

Rull den ut og hul ut ønsker størrelse til terteformen. Bruk gjerne små terteformer eller f.eks. muffinsbrett.

Stek terteskallene i stekeovn på 160 grader i ca. 20-25 minutter, til de er gyldne.

Toffee fyll:
115 gram sukker
45 gram glukose (kjøpes på apotek)
100 gram kremfløte
20 gram smør
7 gram salt

peanøtter


Smelt sukker og glukose på middels høy varme. Når den blir nesten bronsefarget, tilsette du fløten. Husk å røre godt! Når du igjen har fått en jevn fin masse, tilsett smør og deretter salt.
Sett dette til kjøling.

Når tofee fyllet har blitt avkjølt helles disse i terteskallene. Ikke fyll helt opp til toppen.
Legg i ønsket mengde peanøtter oppi toffeen.

Sjokolade ganche:
50 gram mørk sjokolde
50 gram lys sjokolade
1 dl kremfløte
1 ss smør

Kok opp fløten. Ta den av platen og tilsett sjokoladen. Til slutt tilsetter du smøret, så du får en blank sjokoladekrem.

Hell det over tertene.

Pynt gjerne med litt finhakket panøtter.

Smaker helt nydelig....




TIPS! Terteskallet kan gjerne fylles med annet godt! Hva med vaniljekrem og bær? Eller en sitronkrem med mareng topp?

Asiatisk biffsalat

Du trenger:

1 ytrefilet
salt og pepper
1/4 isbergsalat
1/4 agurk
1/2 paprika
chili
koriander
4 ss peanøtter


Dressing:
saften av 1 lime
1 ss sukker
1 ss fiskesaus


Skjær opp salaten i grove biter. Fjern frøene i agurken og skjær disse i tynne skiver. Skjær også paprikaen i tynne skiver.

Tilsett salt og pepper på hver side av ytrefileten og stek den på middels-høy varme, 2 minutter på hver side. Når biffen har hvilt seg, skjæres også den i tynne skiver.

Legg de oppskjærte grønnsakene i bunn og legg kjøttet over. Topp kjøttet med hakket koriander, chili i skiver og grovhakkede peanøtter.

Tilsett dressingen på toppen.

Noen tips!
Varm peanøtter i en tørr stekepanne først! Da får du bedre frem peanøttsmaken.
Du må smake til dressingen. Når du blander den, skal du kunne smake både det søte, syrlige og salte!

Scampi- og nudelsalat

Denne retten kan serveres kald eller lun... Alt etter hva du ønsker...

Du trenger:
glass nudler
8-15 scampi
hvitløk
chili
koriander
1 gulrot
1/2 rød løk
10-15 sukkererter
Sweet chili saus

Kok glassnudler etter anvisning på pakken. (Det finnes glassnudler i ulike tykkelser. De på bildet er blant de tynneste, synes selv det er veldig greit med de som er et hakk tykkere.) Når de er ferdig kokt, siler du av det varme vannet og skylder nudlene under litt kaldt vann.

Skjær opp gulrot og rødløk i fine strimler.
Kok opp vann og kok dette ca. 1 minutt, før du legger de i iskaldt vann, så du stopper kokeprossess. Gjør det samme med de hele sukkerertene.

Stek scampien sammen med litt finhakket rød chili og hvitløk.

Bland alle de tilbredte ingrediensen sammen og tilsett 2-4 ss sweet chili saus.
Server med hakket koriander på toppen.

Om du ønsker litt saltere smak kan du også gjerne tilsette litt soyasaus i tillegg til chili sausen.