søndag 4. mars 2012

Franske makroner

For å lage makroner trenger du:


Boller
Kjøkkenvekt
Event utstyr til å lage mandelmel
Slikkepot
Kjøkkenmaskin
2 stekebrett
sprøytepose og rund tupp



Mandelmel
Melis
Sukker
Eggehvite




MANDELMEL:

For å lage mandelmel trenger du enten en mandelkverner, kjøkkenmaskin eller blender.

I tillegg bør du ha en bolle med sikt i, stående klart. Jeg brukte blender. Hel hele mandler (enten skoldede eller med skall) i blenderen. Bruk kun pulsknappen og pulser ca. 5-7 ganger. Hell de kvernede mandlene over i sikten og sikt. Det som blir igjen helles tilbake i blender og pulseres litt til. Det er VIKTIG å kun pulsere. Ikke kjør på full speed over lengre tid. Da aktiveres fettet i mandlene og mandlene blir ikke melaktig.




Skoldede mandler:
Kok opp vann i en kjele. Hell mandlene oppi og la de koke et par minutter. Sil av vannet og og klem mandlene ut av skallet sitt. Mandlene bør tørkes, og dette gjøres i stekeovnen på ca. 120 grader i ca. 20 minutter. Pass på så de ikke blir brent. Etter at mandlene er malt, bør du kjenne på melet. Om det er fuktig, så kan du spre det utover et stekbrett og kjøre det i ovnen i på ca. 100 grader i 45 minutter. Om du skal farge makronene i en sterk farge, så trenger man ikke å skolde mandlene.


MAKRONER:

Her er oppskriften på ca. 15-20 makroner. (Avhengig av hvor store du lager.)


50 gr eggehvite
62,5 gr mandelmel
112,5 gr melis
12,5 gr sukker


Eggehvitene skal være romtempererte når du begynner å piske de. Når det begynner å skumme tilsetter du litt og litt sukkker. Når marengsen er blank i fargen og sitter fast i bollen er den ferdig. Om du skal ha farge på makroner, gjøres dette nå!


Bland melis og mandelmel i samme bolle. (Vil du ha sjokolademakroner, så tilsettes ca. 1-2 ts med kakao oppi melblandingen)


Sikt i mel-melisblandingen i marengsen og vend inne dette. Gjør dette i tre omganger.


Når alt er vendt godt inn er røren klar for å bli sprøytet ut på stekebrettet.


Når du sprøyter, så hold tuppen stabil på et sted, og la røren flyte ut i en runding av seg selv. Prøv å lag like rundinger. Ca. en femkroning i størrelse.


Slik ble mine:



Etter at du er ferdig med sprøytinga er det viktig at makronen får tørke. Dvs at du venter ca. 45 minutter, før du setter de i ovnen. Dette er så hinnen over størkner. Eller så vil makronene sprekke på toppen.

Når 45 minutter har gått, stekes de på 150 grader i ca. 10 minutter. Når du settes inn stekebrettet skal du også sette et stekebrett under. I tillegg la jeg over litt aluminiumsfolie etter 10 minutter og stekte de i 3-4 minutter til. Følg nøye med. For om de blir brent, vil de bli brune i kanten!

(Om du tilsetter kakao i røren må du beregne litt lengre steketid!)

Her er mine ferdigstekt:





FYLL:



Du kan lage fyll av det meste. F.eks smørkrem eller ganache.



Jeg lagde kaffefyll, firkløverfyll og kokosfyll.



Kaffefyll: Smør, melis og ekspresso, blandes til du får en passe konsistens. Smak deg frem underveis.

Firkløverfyll: Kok opp litt kremfløte (Ca. 1/2 dl) og tilsett ca. 9 store ruter med firkløver. Røres godt sammen og settes kjølig. Fyll makronene, når blanding er avkjølt.

Kokosfyll: Varm en bounty i mikroen. Det tar ikke mange sekunder før den er smeltet. Rør godt og fyll makronene.

Tips til annet fyll:

Mørk sjokoladefyll: Følg oppskriften over, men bytt ut firkløver med mørk sjokolade


Mintsjokolade: Smelt After eight forsiktig i mikroovnen. (Ca. 10 sekunder holder)



Ostefyll: Lag en smørkrem av naturell kremost, smør, melis og litt sitron.

Og her er resultatet mitt:





Du kan også lage andre former, f.eks hjerte:





Farge:

Jeg bruker ikke vanlig konditorfarge du får i butikken. Disse er nok ikke sterke nok. Jeg har kjøpt mine farger på Traktøren og Rafens. De heter Wilton og koster ca 59 kroner.


I min porsjon brukte jeg ca.1/4 ts med farge. Da ble den kraftig og fin i fargen. Husk at noe av fargen forsvinner etter at mandel- og melisblanding er oppi og i stekeprossesen.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar