lørdag 7. september 2013

Fiken- og valnøttbrød


Du trenger:
400 gr hvetemel
100 gr sammalt fint hvetemel
en liten klype salt
5 gr tørrgjær
335 ml lunket vann
75 gr tørket fiken i biter
75 gr valnøtter
semulegryn

Bland hvetemel, sammalt hvete, salt og gjær i en bolle. Tilsett vannet og kna dette sammen. Ta deigen ut av bakebollen og strekk deigen ut på bakebordet. Dette gjøres enkelt ved å bruke håndbaken og skyve deigen utover fra deg, ned i bordplaten, rull deretter deigen sammen igjen. Gjenta dette 4-6 ganger. 

Press ut deigen til en avlang firkant, og tilsett fyllet. For å fordele fyllet i deigen, gjenta kna-prosessen ovenfor 3-4 ganger. 

Legg deretter deigen i en bakebolle og dekk til med plast. La dette heve i tilsammen 1 time. Hvert 20. minutt skal du slå luften ut av deigen, dvs. 3 ganger. Dette gjøres enkelt ved å trykke deigen flat på benken, og rulle den opp, slik som tidligere.

Etter 1 time heving, dvs. 3. gang ta deigen ut av bollen og press den ned til avlang firkant, før du ruller den pent opp og legger den på en fjøl. Legg skjøten ned. For at brødet ikke skal sette seg fast i fjøla, dryss litt semulegryn på fjølen først. Pakk fjølen inn i plast, slik at brødet får en fin, lun atmosfære. Sette fjøla et varmt sted.


Sett stekeovnen på 250 grader (ovnen må bli varm og god, så sett ovnen på nå!), med en flat stekeplate midt i ovnen og en langpanne nederst.

La deretter brødet heve i 1 time. 

Når brødet har hevet 1 time, strø litt semulegryn på stekebrettet og plasser forsiktig brødet inn på platen. Pass på å ikke slå luft ut av brødet. Skru ovnen ned til 200 grader. For å gi brødet fuktighet, som igjen gir brødet sprø skorpe, legg i 5-6 isbiter i langpanna. 

Stekes i 25 minutter, skru deretter av ovnen og sett ei tresleiv i døra, slik at fuktighet slipper ut av ovnen. Ta ut brødet etter 5 minutter. Nydelig brød til diverse gode oster. Eller med godt smør til. Fint til ostefatet.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar