søndag 4. mars 2012
Italiensk pizza med pære og blåmuggost
Italiensk pizza ned scampi
Pizzadeig til italiensk pizza
Fylt sopp
Antall ønsket sjampinjonger
Skjær opp stilkene i små biter og tilsett løk, hvitløk, vårløk, chorizopølse (eller f.eks bacon), og stek dette lett med litt olje i en stekepanne.
Fyll dette i sopphodet og strø litt ost på toppen. Gratiner i ovnen til osten har smeltet
Spansk omelett
Oppskrift:
4 poteter, skrelt og skivet
1 løk, skivet
3 ss olivenolje
5 egg, rørt sammen
1 ts salt
1/2 ts pepper
Stek poteter og løk på svak til middels varme til det er mørt. Tilsett resterende. Vent til egget har satt seg og snu omeletteen slik at den bli gylden på begge sider. (Ved hjelp av askjett, får man til dette)
Asiatisk-inspirert kyllingspyd
Kyllingfilet i strimler, tres på trespyd og stekes
Oppskrift på sataysaus:
limesaft
4 dl koksmelk
2 ss rød karripasta
3 ss sukker
4 ss peanutsmør
2 ss hakket peanøtter
Småkok kokosmelk og karripasta. Tilsett resten under omrøring.
Albondigas - spanske kjøttboller
kjøttdeig
salt og pepper
fetaost, most
finhakket chorizopølse
egg
litt hvetemel eller brødrasp
Bland alt i hop og form de til små kjøttboller. Stekes i stekpanne, på middels varme, til de er gyldne og gjennomstekt.
Oppskrift på tomatsaus:
1 ss finhakket løk
1 fedd hvitløk
2 ss tomat pure
2 boks hakket tomat
sitronsaft
salt og pepper
div. urter
Løken stekes på lett varme til den er gylden og gjennomstekt. Tilsett resten. Smak til med
sitronsaft og salt og pepper.
Baba ganoush
et par spiseskjeer tehina (fåes i "innvadrerbutikker")
1 fedd hvitløk
sitronsaft
salt og pepper
olivenolje
Alt kjøres sammen i blender/kjøkkenmaskin
Foccacia brød
Oppskrift:
25 gr gjær
5 dl lunket vann
1/2 ts salt
0,5 dl olivenolje (Noe skal i deig og noe tilsettes helt på slutten)
9 dl hvetemel
putt i litt oliven og soltørket tomat
Alt eltes sammen til en smidig deig og settes til heving i minst 30 minutter. Deretter helles deigen i en avlang form. Lag bulker i deigen og tilsett mer olivenolje på toppen... Ca. 0,25 dl... Og strø over med havsalt/flaksalt og rosmarin (fersk eller tørket)
Stekes på 175 grader i ca. 45 minutter.
Ailoi
Oppskrift:
2 plommer
2 fedd hvitløk, finrevet
nøytal olje
sitronsaft
salt og pepper
Tilsett hvitløk i plommene, og tilsett litt og litt olje under kraftig omrøring. (Om det skulle skille seg, tilsett 1 ss kaldt vann eller rett og slett begynn på nytt!!!)
Tsatziki
1 agurk, skrelt og grovrevet (press ut mest mulig vann av agurken, enten ved sil eller ta et rent kjøkkenhåndkle og klem saften ut av dette...)
2 dl mat yoghurt
1 fedd hvitløk, finrevet
sitronsaft
salt og pepper
Alt blandes sammen, smak til med salt, pepper og sitronsaft
Tapenade
200 g svarte oliven
8 anjosfileter
2 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
ca.1/2 teskje pepper
1/2 liten boks med kapers
Alt blendes/kjøres i kjøkkenmaskin, til en fin pure.
Brente mandler
Fløtekarameller
Snickerskake
Sushi
Du trenger fisk, grønnsaker, ris, riseddik, sukker, bambusmatte, tang, sylta ingefær, soyasaus og wasabi. Alt dette får man tak i matbutikk med bredt utvalg.
Det er risen som tar tid, så legg av god tid til denne. Følg oppskriften som står på pakningen.
Jeg har lagt plast rundt bambusmappa, slik at jeg får ris utenpå makrirullene og ikke tanga lengst ut. Legg på risen, ha vann på fingrene, så blir det ikke så klissete...
Fyll på med de godsakene du ønsker. Laks er nok billigst, så har brukt dette. Kjøp laks som er klar til bruk. f.eks Salma laks.
Tapas I
Her er hva jeg skal servere og oppskrifter...
- spekeskinke, chorizo pølse og honningmelon
- tapenade, serveres med spekemat
Oppskrift:
200 g svarte oliven
8 anjosfileter
2 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
ca.1/2 teskje pepper
1/2 liten boks med kapers
Alt blendes/kjøres i kjøkkenmaskin, til en fin pure.
- tsatziki, yoghurt dressing med hvitløk og agurk
Oppskrift:
1 agurk, skrelt og grovrevet (press ut mest mulig vann av agurken, enten ved sil eller ta et rent kjøkkenhåndkle og klem saften ut av dette...)
2 dl mat yoghurt
1 fedd hvitløk, finrevet
sitronsaft
salt og pepper
Alt blandes sammen, smak til med salt, pepper og sitronsaft
-aioli, fin dip til poteter
Oppskrift:
2 plommer
2 fedd hvitløk, finrevet
nøytal olje
sitronsaft
salt og pepper
Tilsett hvitløk i plommene, og tilsett litt og litt olje under kraftig omrøring. (Om det skulle skille seg, tilsett 1 ss kaldt vann eller rett og slett begynn på nytt!!!)
- div spanske oster ( se i ostedisken)
- camembert med valnøtter og akasihonning, camembert varmes opp i stekeovn til osten er bløt inni. Tilsett ristede valnøtter og akasihonning over den varme osten
- oliven og feta
- dadler med mandel og bacon, del dadlen i to, fjern stein. Putt i 1 el. 2 ristet og salt mandel (fåes blandt snacksen i snacks hylla, eller lag selv) og snurr en liten bacon skive rundt. Stekes i panne, til den baconet er gylden
- saltbakte poteter, kok små poteter (f.eks. amadinepoteter) i saltvann (så salt vann at det smaker sjø (: ), sett de inn i ovnen når de er kokt møre, så blir de ikke så "fuktige" inni
- baba ganoush, ikke typisk tapas rett.. men tenkte å prøve det! Serveres med varme pitabrød
Oppskrift:
1 aubergine, bakes i ovnen til "kjøttet" er mørt
et par spiseskjeer tehina (fåes i "innvadrerbutikker")
1 fedd hvitløk
sitronsaft
salt og pepper
olivenolje
Alt kjøres sammen i blender/kjøkkenmaskin
- fylte sopp
Oppskrift:
fjern stilken fra soppen, stek sopphodene lett i litt olivenoilje og sett de på en plate
skjær opp stilkene i små biter og tilsett løk, hvitløk, vårløk, chorizopølse eller annet,
og fyll i soppen. Strø litt ost på toppen og gratiner i ovnen
- kyllingklubber med bbq-saus... veldig enkelt!!! kjøp kyllingklubber og ferdig bbq-saus...
- foccacia brød
Oppskrift:
25 gr gjær
5 dl lunket vann
1/2 ts salt
0,5 dl olivenolje
9 dl hvetemel
putt i litt oliven og soltørket tomat
Alt eltes sammen til en smidig deig og hell denne i en avlang form. Lag bulker i deigen og tilsett mer olivenolje på toppen... Ca. 0,25 dl... Og strø over med havsalt/flaksalt.
Stekes på 175 grader i ca. 45 minutter.
- kjøttboller med tomatsaus, også kaldt albondigas
Oppskrift:
kjøttdeig
salt og pepper
fetaost, most
finhakket chorizopølse
egg
litt hvetemel eller brødrasp
Bland alt i hopa og form de til små kjøttboller. Stekes i stekpanne, på middels varme, til de er gyldne og gjennomstekt.
Oppskrift på tomatsaus:
1 ss finhakket løk
1 fedd hvitløk
2 ss tomat pure
2 boks hakket tomat
sitronsaft
salt og pepper
div. urter
Løken stekes på lett varme til den er gylden og gjennomstekt. Tilsett resten. Smak til med
sitronsaft og salt og pepper.
- kyllingspyd med sataysaus
Kyllingfilet i strimler, tres på trespyd og stekes
Oppskrift på sataysaus:
limesaft
4 dl koksmelk
2 ss rød karripasta
3 ss sukker
4 ss peanutsmør
2 ss hakket peanøtter
Småkok kokosmelk og karripasta. Tilsett resten under omrøring.
- Spansk omelett
Oppskrift:
4 poteter, skrelt og skivet
1 løk, skivet
3 ss olivenolje
5 egg, rørt sammen
1 ts salt
1/2 ts pepper
Stek poteter og løk på svak til middels varme til det er mørt. Tilsett resterende. Vent til egget har satt seg og snu omeletteen slik at den bli gylden på begge sider. (Ved hjelp av askjett, får man til dette)
Sånn, da håper jeg gjestene blir fornøyd til helga.
Skal prøve å ta bilder, så dere kan se resultatet!!!
Kylling wok med nudler
1 gulerot
1/2 paprika
1/2 løk
brokkoli i små buketter
1 kyllingfilet
teriaky saus
soya saus
hvitløk
chili
ingefær
lime
fersk koriander
nudler
Skjær gulrota, paprika og løk i passe biter.
Fileten skjæres i biter og legges i marinade bestående av teriaky saus, soya saus, fin hakket/presset hvitløk, ingefær og lime skall. Bruk også saften fra en halv lime i marinaden. Chilien kuttes i små biter.
Nudlene kokes som angitt på pakken.
Wok grønnsakene og ha deretter i kylling. Selve marinaden tilsettes når kyllingen er gjennomstekt. Grovhakk litt koriander og tilsett på toppen.
Server!
Spritgele-shots
Myke vårruller
Slik ser rispaipret ut
Rispapir bløytes i varmt vann og tas opp når de er myke. Brett det ut i alle kanter og legg på fyllet.
Brettes slik
Thai-inspirert kokos- og kyllingsuppe
Pavlova
Du trenger:
4 eggehvitter
1/4 ts salt
250 gr sukker
2 ts maisennamel
1 ts hvivinseddik
Begynn med å piske eggehvittene og saltet. Når det begynner å skumme tilsetter du litt og litt sukker av gangen. Pisk til eggehvittene er stive og sukkeret er oppløst.
Tilsett deretter resten av ingrediensen. Vend dette inn med en spiseskje eller slikkepott.
Alt helles på et bakepapir hvor du allerede har tegnet en sirkel med diameter på ca. 20-24 cm.
Dette stekes i ovenen på 160 grader i 1 time. Deretter skrur du av ovnen og lar marengsen stå inne til ovnen er kald.
Pisk 3 dl fløte + 1-2 ss sukker, til krem. Legg på 1 boks vaniljekrem og deretter pisket krem over. Pynt med ønsket bær og frukt. (Kiwi, druer, jordbær, bringebær, blåbær, kiwi, pasjonsfrukt el. andre fristelse.)
Jeg pyntet i 17.mai farger=)
Lasagne
Her er oppskriften på min hjemmelagede lasagne
- 400 gram karbonadedeig
- 2 store sjalottløk
- 2 fedd hvitløk
- 1 boks hakkede tomater
- 2 ts tomatpure
- 1 dl rødvin
- 1-1,5 dl kraft
- 1 ts sukker
- salt og pepper
- Event. litt urter (oregano, timian, basilikum, salvie)
Bechamelsaus:
- 1 ss smør
- 1 ss hvetemel
- Ca. 3-4 dl melk
- 2 dl revet parmesanost
lasagneplater
Stek karbonadedeig, løk og hvitløk. Tilsett tomater, tomatpureen, rødvin, kraft og sukker. Smak til med urter, salt og pepper. La dette småputre mens du lager bechamelsausen. Smelt smør og ha i mel. Spe med melk til passe sauskonsistens. Tilsett revet parmesan.Legg kjøttblanding, bechamelsaus og lasagneplater lagvis. Strø litt revet ost på toppen og gratiner i ovnen på ca. 200 grader i 15-20 minutter.
Server med salat og f.eks brød el baguett.
Franske makroner
Event utstyr til å lage mandelmel
Melis
Etter at du er ferdig med sprøytinga er det viktig at makronen får tørke. Dvs at du venter ca. 45 minutter, før du setter de i ovnen. Dette er så hinnen over størkner. Eller så vil makronene sprekke på toppen.
Når 45 minutter har gått, stekes de på 150 grader i ca. 10 minutter. Når du settes inn stekebrettet skal du også sette et stekebrett under. I tillegg la jeg over litt aluminiumsfolie etter 10 minutter og stekte de i 3-4 minutter til. Følg nøye med. For om de blir brent, vil de bli brune i kanten!
(Om du tilsetter kakao i røren må du beregne litt lengre steketid!)
Her er mine ferdigstekt:
FYLL:
Du kan lage fyll av det meste. F.eks smørkrem eller ganache.
Jeg lagde kaffefyll, firkløverfyll og kokosfyll.
Kaffefyll: Smør, melis og ekspresso, blandes til du får en passe konsistens. Smak deg frem underveis.
Firkløverfyll: Kok opp litt kremfløte (Ca. 1/2 dl) og tilsett ca. 9 store ruter med firkløver. Røres godt sammen og settes kjølig. Fyll makronene, når blanding er avkjølt.
Kokosfyll: Varm en bounty i mikroen. Det tar ikke mange sekunder før den er smeltet. Rør godt og fyll makronene.
Tips til annet fyll:
Mørk sjokoladefyll: Følg oppskriften over, men bytt ut firkløver med mørk sjokolade
Mintsjokolade: Smelt After eight forsiktig i mikroovnen. (Ca. 10 sekunder holder)
Ostefyll: Lag en smørkrem av naturell kremost, smør, melis og litt sitron.
Og her er resultatet mitt:
Du kan også lage andre former, f.eks hjerte:
Farge:
Jeg bruker ikke vanlig konditorfarge du får i butikken. Disse er nok ikke sterke nok. Jeg har kjøpt mine farger på Traktøren og Rafens. De heter Wilton og koster ca 59 kroner.
I min porsjon brukte jeg ca.1/4 ts med farge. Da ble den kraftig og fin i fargen. Husk at noe av fargen forsvinner etter at mandel- og melisblanding er oppi og i stekeprossesen.
Canneloni med kyllingkjøttdeig og spinat
5 lasagneplater
400 gr kylling el kalkunkjøttdeig
1 pkn snøfrisk
1 finstrimlet rødløk
2 fedd hvitløk, finhakket
ca. 150 gr spinat
salt og pepper
revet ost
Kok lasagneplatene i ca. 5 minutter og legg de på en plate med litt olje på.
Stek kjøttedeig (kylling el kalkun) og tilsett strimlet løk og hvitløk. Når deigen er stekt, tilsett spinat. Dette ser veldig mye ut, men reduseres når de blir varme. Når spinaten har fallt sammen, trekk pannen til side og tilsett snøfrisk. Smak til med salt og pepper.
Legg litt fyll oppå hver lasagneplate og rull sammen. Legges i en smurt ildfast form. Om du har kjøttdeig til overs, legges dette over cannelonien. Strø litt revet ost på toppen og gratiner det i ovnen til osten er gylden på toppen. (Ca. 200 grader i ca. 10 minutter)
(Bildet er lånt fra matprat.no Og mine ble ikke så fine!!!)
Lavkarbo müsli
Ostekake
150 gr smør
Knus kjeksen og bland sammen med smeltet smør. Dette legges i bunnen av en kakeform.
Settes kjølig.
Fyll:
2,5 dl kremfløte
60 gram melis
1 beger rømme
3 bokser med kremost naturell
60 gram melis
1 boks sitron gele
Kok opp 2, 5dl vann og tilsett gelepulveret. La dette kjøle.
Ha i sitrongelen...
Lavkarbo knekkebrød
De smaker kjempe godt og inneholder hovedsaklig frø!
Her er oppskriften:
2 dl linfrø
3 eggehvitter
1 dl vann
1 dl solsikkefrø
1 dl kruskakli
1 dl sesamfrø
La linfrøene ligge i væsken i et par timer. Tilsett deretter de andre ingrediensene. Helles over på bakepapir og smøres ut, slik at det blir jevnt. Bruk et pizzahjul og skjær opp i ønsket størrelse.
Settes i ovenen på 150 grader (ikke varmluft) i ca. 1 time.
Avkjøles på rist.
Sandkaker
150 gr sukker
1 egg
350 gr mel
50 gr malte mandler
Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett egg og pisk mer. Vend inn malte mandler og mel. Kna sammen og sett til kjøling i minst 1 time. Jeg lot den stå over natta.
Del deigen i 4 deler, deretter i 12 deler.
Fordel hver del i hver sin sandkakeform. (Det er veldig lurt å smøre og mele former først!)
Press deigen ned i formene... (Puh, det er litt av en jobb....)
Stekes på 180 grader i ca. 12-15 minutter.
Cosmopolitan
Jeg liker min slik:
2 cl vodka
2 cl cointreau
en god skvis lime
ca. 3 cl tranebær juice
Ha i shaker med is og ristes. Serveres i cocktailglass.